Numele cotidianului: Új Magyar Szó
Tematica: conflicte interetnice
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Cseke Péter Tamás
Titlul articolului: Roma–magyar barikádok - A bukaresti RMDSZ-székház előtt tüntettek tegnap a cigány szervezetek képviselői
Acces online: https://umsz.manna.ro/index.php?menu_id=2102&cikk=98582

Numele cotidianului

„A barikád ugyanazon oldalán állunk” – mondta tegnap RMDSZ-es politikusi minőségében Markó Attila, az etnikumközi hivatal vezetője a roma szervezetek képviselőinek, akik tegnap egy „cigány–magyar megállapodás” szimbolikus aláírásával tiltakoztak az RMDSZ bukaresti székháza előtt a csíkszentmártoni és csíkszentkirályi romák üldöztetése miatt.

Kérdésünkre Markó elismerte: az RMDSZ-szel szemben valós elvárás lehet, hogy a tulipán színeiben megválasztott elöljárók ne uszítsanak, ne buzdítsanak önbíráskodásra. „A mi elvárásunk viszont az, hogy a romák keltette félelem szűnjön meg Székelyföld falvaiban” – tette hozzá.

Az RMDSZ bukaresti, Avram Iancu utcai székházának kapuja fél óra után megnyílt a csendben tiltakozó roma fiatalok előtt

Fotó: Cseke Péter Tamás

Szenegáli diák, Kouyate Mamadou Lamine képviselte az erdélyi magyarokat a bukaresti RMDSZ székház előtt tegnap szervezett tiltakozáson. A kisebbségi érdekképviselet mindenkinek kijár, és mindenki felelős a képviseletért, ezt üzente ez a különös nemzetiségi szerepcsere, amellyel az elmúlt hetekben történt Hargita megyei roma-magyar konfliktusok természetére hívták fel a figyelmet a szervezők.

Békés barikádok

Mintegy ötven, zömében roma fiatal tiltakozott tegnap reggel tízkor az Avram Iancu utcai RMDSZ-székház előtt, az utcától csendőrségi kordonnal elválasztott járdán szorongva gyülekeztek a roma szervezetek – köztük a Romani Criss és az Együtt Közösségfejlesztő Ügynökség – felhívására. „Én a bukaresti diákszövetségtől hallottam erről a tiltakozó akcióról.

A csíkszentkirályi romák iránti való szolidaritásból jöttem el az RMDSZ-székház elé” – magyarázta lapunknak kitűnő románsággal a nap hősének számító szenegáli diák, aki vállalta a magyarok képviselőjének szerepét. „Nem hagyhatjuk szó nélkül azt, hogy több tucat megfélemlített roma jelenleg az erdőben bujkál Csíkszentkirályon” – tette hozzá az egyik roma fiatal.

A romák egyik szószólója, Gelu Duminică fél 11-kor nyomta meg a gombot az RMDSZ-székház kaputelefonján. A csengő hosszasan szólt, majd váratlanul szélesre tárult a kapu, s felbukkant hasonlóan széles mosollyal az arcán Markó Attila.

Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője közölte: a romák képviselői nyitott ajtókat döngetnek az RMDSZ-nél, „hiszen a szövetség a barikád ugyanazon oldalán áll” velük. Markó a székházba invitálta a szervezetek képviselőit, a sajtó kizárásával.

Pamfletpolitika

A kapu húsz perc elteltével nyílt ki újra. Gelu Duminică lépett ki rajta, s a fiatalokhoz fordulva, barátságos hangon az mondta: „A dolgunkat befejeztünk, mehettek haza”. Miközben a tömeg szétszéledt, az Együtt Közösségfejlesztő Ügynökség lapunknak elmondta: két okból szervezték akciójukat éppen az RMDSZ bukaresti székháza előtt.

Markó Attila RMDSZ-politikusként vette át a romák petícióját

Fotó: Cseke Péter Tamás

Markó Attila RMDSZ-politikusként vette át a romák petícióját

„A csíkszentkirályi megállapodást a helyi romák és az RMDSZ-es helyhatóság írta alá, s mindenütt, ahol az utóbbi időben konfliktusok robbantak ki, az önkormányzatot RMDSZ-esek vezetik. Azért a bukaresti és nem a csíkszeredai székház elé jöttünk, mert a múlt héten is kudarcba fulladt az a próbálkozásunk, hogy leüljünk az RMDSZ-es önkormányzati vezetőkkel tárgyalni” – jelentette ki.

Hozzátette: azt szeretnék, hogy mindenütt, ahol RMDSZ-es politikusok vezetik a helyhatóságokat, „a törvényesség és ne az önbíráskodás uralkodjon”. Duminică úgy látja: az RMDSZ és a roma szervezetek valóban a barikád ugyanazon oldalán állnak. „Ezért sem szerveztünk plakátos, hangoskodó akciót, helyette pamflet formájában tiltakoztunk” – magyarázta.

Tanuljon az önkormányzat

„Az iróniát értékeltük, vettük a lapot” – mondta lapunknak – immár a székházban – Markó Attila. Tájékoztatása szerint nem volt véletlen, hogy fogadta a romák képviselőit. „Azt akartuk egyértelműen jelezni, hogy nyitott a kapunk a romák előtt, szó sincs arról, hogy problémáiktól elzárkóznánk. Csupán azt nem értjük, miért kérik számon rajtunk olyan kérdésék rendezését, amelyek nem az RMDSZ, hanem az illetékes hivatalok hatáskörében tartoznak” – magyarázta.

Markó Attila azonban elismerte: az RMDSZ-szel szemben valós elvárás lehet, hogy az RMDSZ-es színekben megválasztott tanácsosok és polgármesterek ne buzdítsanak önbíráskodásra, ne ítéljenek el kollektíven közösségeket. „Ugyanakkor nekünk is vannak elvárásaink. A két közösség csak akkor tud egymás mellett élni, ha a félelem megszűnik ezekben a székelyföldi falvakban” – jelentette ki.

Markó Attila egyébként ma ül le tárgyalni újból a roma szervezetek képviselőivel, ezúttal nem az RMDSZ képviselőjeként, hanem az etnikumközi hivatal vezetőjeként. „Sokat nem tudok ígérni. Kevés a pénze a hivatalnak, és a roma problémák mélyén mindig a szociális leszakadás áll” – előlegezte meg a tárgyalások eredményét.

Markó Béla: rossz helyen kopogtatnak

„Nem megfelelő helyen keresik az igazságot, mert mi már nem vagyunk kormányon” – mondta tegnap Markó Béla Marosvásárhelyen, a roma szervezetek bukaresti tiltakozásáról. Az RMDSZ elnöke hangsúlyozta, amíg kormányon volt a szövetség, folyamatosan foglalkozott a roma-kérdéssel.

„Most nem velünk, hanem a csendőrséggel, a rendőrséggel, a helyhatósági hivatalokkal, az ügyészséggel kellene egyezkedniük” – fogalmazott a politikus. Hozzátette: „nemzetiségtől függetlenül valamennyi román állampolgárt megillet a biztonság”.